24.01.2022

La barn være barn

mars 22, 2014 av  
Kategorisert under Hverdagsliv

Barn skal sminkes. Barn skal ha dyre merkeklær. Barn skal ha mobiltelefon. Barn skal ha egne bankkort. Barn skal ha ditt og datt. Skal ha. Må ha. Skal bare. Slik lyder ordlyden i et samfunn jeg anklager for å ha mistet sin identitet og sine røtter for lenge siden.

Barn bør først og fremst få være barn.

En bedre tid

Det er forskjell på 1980 årene da jeg vokste opp og idag: 2014. Selvsagt er det så. Både i alder, tid og sted. Da jeg var 10-12 år gammel så måtte man sysselsette seg selv. Vi spilte fotball, drev med relativt uskyldige rampestreker, var ute hele dagen og ha jojoèr og rubiks kuber. Det var ikke internett, HD-TV, mobiltelefoner eller det helt overdrevne fokus på merkeklær og mote slik man har idag.

Når man leser om 12 åringer som prøver å se ut som om de er modeller med tung sminke, så tenker man sitt. Hvor er foreldrene? Hva er det samfunnet egentlig oppmuntrer barn til? Har samfunnet blitt så tidsriktig at man har mistet all forstand og fornuft?

1980 årene var definivt en bedre tid. Det skyldes ikke bare teknologien vi har tilgjengelig idag, men også menneskesynet og moralen. Idag er den gjennomsyret. Desverre. Og den gjør at vi ikke lar barn få være barn lenger.

Demotiverer barn

Jeg vil gå enda lenger og antyde at samfunnet nærmest ikke vil la barn få være barn. Se rundt deg i Oslo for eksempel. Hvor mange husker og sandkasser finner du? Hvor mange steder hvor barn kan få spille fotball eller landhockey finnes det? Ta en titt i de jevne borettslag og du vil bli skuffet. Enten er lekeplassene fjernet og blitt forbudt, eller så er de byttet ut med noe annet.

Dette demotiverer barn. Politikerne skjønner det ikke. Borettslagene skjønner det ikke og samfunnet som ett bryr seg ikke mer om dette. Fordi man vil forbruke og selge mest mulig.

La barn få vokse opp som barn og få være barn. Gi dem lekeplassene tilbake. Gi dem retten til å være barn så lenge de skal være barn. Begynn å bry dere mer: politikere, samfunn og foreldre. Våkn opp idag og se litt lenger enn deres eget ego.

Publisert  22.03.2014, 16:00
Oppdatert 22.03.2014, 17:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.