15.08.2022

Hvordan blir fremtidens T-bane?

april 10, 2014 av  
Kategorisert under Webarkivet

Det er et vanskelig og samtidig betimelig spørsmål. De siste to ukene har Ruter/Sporveien testet ut ekstraavganger på Linje 3. «Det åttende toget» har så langt vært en stor suksess. Bare en dag unna og det er slutt for denne gang.

Hva er konklusjonen?

Mye på gang

Først av alt må det sies at Ruter/Sporveien har testet en interessant rutekombinasjon. Med to avganger i kvarteret forrige uke og med test-tog som kjører fra Ensjø via et «hemmelig spor» til Carl Berner over Ringen via Majorstuen og tilbake til Mortensrud. Interessant enveisvri. Dette viser at det finnes muligheter, som før forrige uke var ukjent for mange.

Og tilbakemeldingene har vært bra. For dette har vært og èr bra. Men trolig ikke varig. Kanskje noe i 2016. Men det er altfor tidlig å si noe om nå.

I skrivende stund oppgraderes Linje 2 ut til Kolsås og står snart ferdig. Samtidig så bygges Lørenbanen og ikke altfor lang tid frem, så skal Ringen stenges i ni måneder. Nettopp pga anleggsarbeider på den traseèn mellom Sinsen og Økern. Mye er på gang og det med mange utfordringer på slepet.

Store utfordringer

Det er også klart at i 2015 og 2016 så blir det oppgraderinger av Østensjøbanen (Linje 3) og Linje 1 opp til Holmenkollen. Slitne stasjoner skal oppgraderes og i noen tilfeller muligens legges ned. Dette i en tid der befolkningsveksten i Oslo og Akershus øker og bare vil fortsette å øke. Dette skaper store utfordringer og man vet at en ny sentrumstunnel trengs, nye linjestrekninger trengs og man forsøker se nye muligheter.

Jeg tror at perioden 2015-2017 vil bli en virkelig tålmodighetsprøve for de reisende med kollektivtrafikken. Men i fremtiden vil vi ha et mer effektiv og strømlinjeformet T-banesystem med langt flere avganger,
nye linjestrekninger og nye stasjoer.

Massive endringer

I årene frem til 2020 ser jeg for meg at dette skjer:

• Linje 1 oppgraderes i 2015/2016 helt og fem stasjoner forsvinner. 2-5 stasjoner slås sammen til tre nye.
Linje 2 bygges ut i vest til Hosle og i nord til Ahus via Skårer og Solheim.
• Linje 3 oppgraderes i 2015/2016 og bygges ut til Stensrud. På sikt til Ski (2030).
• Ny sentrumstunnel vil gå via Tøyen til Olav Ryes Plass, Bislett og videre til Nationaltheatret.
• Fornebubanen bygges og blir en suksess.
Linje 5 bygges ut til Gjellråsen, Olavsgaard, Lillestrøm og Skjetten i ring.
Majorstua stasjon bygges om i årene 2020-2030 og blir en ny knutepunktstasjon.
• Homansbyen, Hammersborg, St Olavs Plass og Frogner vil og få plass på fremtidens rutenett.

Jeg ser også for meg i årene fremover at man vil kjøre med rushtrafikk eller skyttelinjer.
Alt dette vil koste milliardervis av kroner og kreve til tider store bygge og gravearbeider i Oslo by.

Oslo`s T-banesystem vil være i massiv endring frem til 2030. Men med befolkningsveksten har man ikke noe valg. Alternativet er fullstendig trafikkaos og kork.

Publisert  10.04.2014, 21:00
Oppdatert 11.04.2014, 00:30

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.