24.09.2021

Avissamling i bånn

januar 22, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Det ser mørkt ut for avisene. Foto: SXC.Igår var ingen god dag for fra før hardt pressede Dagbladet. To redaktører sa takk for seg og mange lurer på hva nå? Fra før av så sliter også Aftenposten og VG tungt med manglende inntekter og mye grums. Samling i bånn er vel det rette ordet å bruke nå.

Er dette bare begynnelsen på noe mye verre?

Enda tøffere tider

Selv en aviskritiker eller surpomp om du vil, kan uttrykke sine bekymringer. Dagbladet har all grunn til å være bekymret. På èn og samme dag så har to redaktører sluttet og stemningen er helt på bånn blant de ansatte. Det er ikke så vanskelig å forstå. Sant og si så føler jeg litt med avisen i den situasjonen de nå befinner seg i. Spådommene andre kommer med er heller ikke særlig lystige.

Det spås flere kutt i form av oppsigelser og sparetiltak. Kutt helt inn til beinet med andre ord. Slik merkes og det merkes godt også. Avisen og produktet de byr på, har vært en blodfattig skygge av seg selv. De siste 10-12 årene. Toppsakene som solgte, de gode språkelige vriene og de minst like gode journalistene er borte.

Papiret forsvinner

Snart kan papiraviser være saga blott. Foto: Colourbox.Jeg har tidligere kritisert og irritert meg over avisene, kommet med råd, uttrykt bekymringer og fortsatt fattet et visst håp. Nå kan det se ut som om ekspertene får rett. Salgstallene viser ikke noen ny kurve. Med mindre ikke noe endrer seg dramatisk, så vil mange aviser forsvinne helt
i papirutgave. Nettutgaver og eventuelt betalte løsninger, blir nok fremtiden.

Med mindre ikke ting skulle snu. Avtroppende Dagbladet-redaktør Anne Aasheim mener at folks medievaner styrer og det er derfor mange aviser knapt selger i papirformat lenger. Men hvor smart var det nå egentlig av Dagbladet og Aftenposten i sin tid å endre på utseende og formatet?

Andre medier vokser

En annen grunn til at avisene fortsetter å krabbe i sølepyttene og de mange brøytekantene rundt om i landet, er fordi andre medier vokser. TV er mer tilgjengelig enn før og tjenester som Facebook og Twitter er idag blitt nye kanaler for informasjon og debatt. Disse må hardt pressede aviser daglig kjempe mot. Det er en kamp i tiden og her er det ikke mye nåde å spore.

Utfordringen til de som skal drive Dagbladet og andre norske aviser videre nå, er hvordan dette skal møtes. Enten så kan man angripe det offensivt eller la være og utsette enden. De må ta et vanskelig valg eller blant annet begrave 141 år med historie.

Publisert  22.01.2010, 04:00
Oppdatert 22.01.2010, 05:10

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.