26.09.2022

Det rette måltid

mars 26, 2010 av  
Kategorisert under Hverdagsliv, Personlig

Hva er sunn mat? Foto: Colourbox.Hva er sunt? Hva er ikke sunt? Hvor ofte skal man egentlig spise? Og hva? Jada, vi har nok alle fra tid til annen lurt på dette. Jeg er hverken Grete Roede, slanke-Leif eller så smellfeite hvermansen. Men skal allikvel komme med noen tanker rundt mat og kosthold idag.

I en litt mer åpenhjertig og uvanlig artikkel.

Usunn i åresvis

Jeg kan være den som erkjenner at i åresvis har jeg levd usunt, spist dårlig mat, vært en latsabb og ikke tatt det så tungt. Men med tiden så begynte man å tenke litt over ting og prøvde å kutte ned, med å kutte ut alt. Men det gikk helt feil. Med tiden så har jeg lært at det fungerer ikke overhodet. Man må istedet trappe litt ned, steg for steg.

Frem til dags dato har det faktisk ikke fungert. Inntil nylig. Trodde jeg og mer om dette kan du lese i Bok 34. Men igjen så tok jeg feil, med en mindre smell som resultat. Kroppen har nå sagt ifra og det som var i den beste mening ble istedet for brå omveltning.

Fast rytme

Høytid og plikt eller ei, jeg tror at svaret ligger i hva man spiser, hvordan man spiser det og hvor mye man får i seg. At jeg istedet må tenke mer over man skal være avholdende eller gi avkall på ting, men at man ikke slutter å leve. Det er en litt flau erkjennelse, men likefullt noe man bare må medgi ovenfor andre og seg selv. Hva er løsningen? Jo, det er å lære av sine feil og lytte til andre.

Derfor blir det fra nå av faste rammer med god frokost, litt lett lunsj, moderat middag og en lettere kveldsmat. Proteinrik mat, drikke regelmessig, gå seg noen gode turer, spise frukt som appelsiner, epler, banan, pærer og kiwi. Grønnsaker som broccoli, gulerøtter, løk, tomater, sukkererter, erter og linser er også veldig sunt.

Balanse

Den gyldne middelvei. Foto: Colourbox.Balansen, måtehold og fornuften (les: kyskhet til en viss grad) er det som gjelder. Jeg har nok vært litt for låst på enkelte ting og det blir også helt feil. Alt med måte og innen rimelighetenes grenser. Opplevelser som man altså lærer av og det er jo derfor jeg skriver dette. For å dele det med akkurat deg. Som kanskje også har ment vel, men gått frem på en litt gal måte.

Middelveien mange snakker om, har jeg forstått at handler om å finne en vei og metode som fungerer godt for akkurat meg eller deg. For å lære gå rett og skikkelig, så må man snuble, gå på trynet så det synger og iblant få vonde albuer, oppskrubbete knær og måtte regne med å falle litt.

Kommentar: Heldigvis får jeg si. Er jo slik man erfarer av livet. Derfor vil jeg snu det litt negative til noe godt og nyttig. Med dette ønsker jeg alle en god helg. Nå skal jeg spise middag (med dessert til, er jo helg!).

Publisert  26.03.2010, 21:00
Oppdatert 27.03.2010, 02:22

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.