01.11.2020

Ord-21-08-2011

august 21, 2011 av  
Kategorisert under Personlig

Grådighet er temaet idag og har tenkt å skrive noen klare ord om dette. Et tema det aldri kan skrives eller uttrykkes nok bekymring og avsky over. Fordi vi ikke forstår, vi lærer ikke av våre feil og sant som det er skrevet kan man undres om vi bare gir blaffen.

Gjør vi det? Tenk litt over det, gir du bare blaffen og lar det stå til?

Bankene skjelver, regjeringer skjelver og det holdes krisemøter. Oljeprisen faller og det er uro i Syria som Libya. Nå murrer Finland og stiller krav ovenfor Hellas som kane sette hele deres redningspakke på vent. Økonomene frykter for økonomien i USA og Europa. Det ser ikke veldig bra ut i skrivende stund. Hvor skal dette ende hen?

I morges overhørte jeg en liten samtale på T-banen mellom to barn og en voksen. Fokusen der var på hva slags jobb denne mannen hadde, hvor mye han tjente, hvor for lite eller dårlig dette var. «Hva kan jeg få av deg?» «Jeg vil ha» og lignende gloser florerte. Fra barn i tidlig barneskolealder.

Her ligger faktisk litt av problemet hele verden og vårt samfunn står ovenfor idag. Grådighet, grådighetskultur og meg, meg, meg og meg foran alt annet. Barn lærer, ser, hører og forstår. Tidlig oppfatter de at vi lever i et materialistisk samfunn der kjøpe, ha, mitt, skal ha, vil ha og mer, mer, mer er ABC. Klart man får en ukultur da fra barnemunn av og oppover.

En ting er tjenester og etterspørsel, en annen er nå man nærmest læres opp til å ha, skaffe seg eller trenge mer enn det man behøver. Nettopp det gjør samfunnet vårt idag. På alle plan og ledd. Derfor befinner både Europa og USA som snart resten av verden seg i en økonomisk kaostilstand.

Man behandler penger og økonomi som med naturressursene våres og det ser man tydelig konsekvensen av. Et sykt samfunn som ikke får vaksine vakler bare sykt videre. Da lærer man ikke og vil heller ikke lære. Det er en ond sirkel som må brytes. Kanskje må ett eller flere land gå konkurs før man våkner opp fra sin grådighetsdvale og glorifiserte såpeboble. Kanskje vel og merke.

Er hungersnød slik man har i store deler av Afrika nå mulig, også sett ut fra økonomisk synspunkt og som en konsekvens? Om vi fortsetter det vanvittige kjøret som nå, ja. Uten tvil. Grådighet er en kreftsvulst som må bekjempes med langsikt, samhold, trengselstider og harde kutt. Overalt. Desverre.

Publisert  21.08.2011, 18:00
Oppdatert 21.08.2011, 19:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.